Referat - Relatia dintre economie si dreptul financiar fiscal

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
495
Etichete
relatia, dintre, economie, dreptul, financiar, fiscal
Descarcari
377
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CONCEPTE FUNDAMENTALE INTRODUCTIVE PRIVIND RELATIA DINTRE ECONOMIE SI DREPTUL
FINANCIAR FISCAL

Pe o anumita treapta a dezvoltarii siciale, dupa cum este bine cunoscut a aparut statul, ca organizatie politica si de clasa, merita sa apere, alaturi de interesele sociale generale, interesele grupului social aflat la putere. Instituirea fortei statului consta nu numai în armata, politie, … ei si existenta a tot felul de institutii cu caracter economic si social.
Dezvoltarea relatiilor de reproductie sociala si, odata cu aceasta, consolidarea productiei si a schimbarii, a proprietatilor private, inclusiv aparitia “inegalitatii de avere”, etc. a condus la cresterea constanta a necesitatilor de resurse banesti ale statului, în vederea indeplinirii obiectivelor sale: mentinerea ordinii interne, stimularea dezvoltarii unor sectoare economice si sociale, apararea suveranitatii si independenteii nationale.
În procesul procurarii si utilizarii resurselor financiare de care are nevoie statul se nasc diverse relatii sociale de natura economica, exprimate în forma banoasa si care sunt cunoscute si sub forma de relatii financiare (sunt finante)
Este adevarat ca finantele se manifesta ca relatii sociale de natura economica însa nu se poate pune semnul egalitatii între cele doua categorii.
Destul de frecvent cele doua natiuni “finante”” si “bani” mai ales în vorbirea curenta sunt folosite ca fiind sinonime;uneori chiar si în limbajul specialistilor cei … termeni se înlocuiesc reciproc destul de usor.
Finantele, atât cele publice cât si cele private, cuprind ansamblul relatiilor sociale care apar în etapele reproductiei sociale (productie/repartitie/circulatie/consum) în legatura cu procesul complex de constituire a resurselor banesti si al repartizarii lor în scopul satisfacerii nevoilor generale ale societatii. În cadrul sistemului finantelor prelevarile de resurse banesti si redistribuirea lor1) se realizeaza prin constrângere, fara contraprestatie si cu titlu nerambursabil prin ac


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org