Referat - Cunostinte de baza despre radiatii

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
422
Etichete
cunostinte, baza, despre, radiatii
Descarcari
255
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CUNOSTINTE DE BAZA DESPRE RADIATII


Ce este radiatia?
In general urmatoarele tipuri de radiatii sunt luate in considerare pentru protectia impotriva radiatiilor: radiatiile alpha, gamma, radiatiile X si neutronii. In urmatoarele paragrafe vor fi prezentate definitiile acestora.

Radiatiile alpha
Este radiatia emisa de o particula ce contine doi protoni si doi neutroni (nucleul atomului de heliu). Particulele alpha sunt produse ca urmare a dezintegrarii spontane a unor atomi radioactivi cum ar fi radiu, plutoniu, uraniu si radon. Din cauza masei mari si a sarcinilor pozitive, o particula alpha poate parcurge numai o distanta foarte mica – mai putin de 1 mm in apa. O simpla bucata de hartie poate opri radiatiile alpha complet. Ca urmare, efecte asupra sanatatii datorate expunerii la materiale ce emit radiatii alpha pot apare numai daca acestea au fost ingerate (expunere interna).

Radiatiile beta
Radiatia emisa de un electron foarte rapid ( a carui masa este aproximativ 1/2000 din masa unui proton sau a unui neutron). Radiatiile beta sunt produse prin dezintegrarea spontana a anumitor materiale radioactive cum ar fi tritiu (izotop al hidrogenului), carbon-14, fosfor 32 si strontiu-90. Depinzand de energia electronului ( viteza acestuia), o radiatie beta poate traversa diferite distante in apa – mai putin de 1 mm pentru tritiu si aproape 1 cm pentru fosfor-32. Ca si in cazul radiatiilor alpha, radiatiile beta afecteaza sanatatea numai in cazul in care sunt inghitite.

Radiatiile gamma
Radiatia gamma este o unda electromagnetica similara cu lumina obisnuita, ceea ce difera este lungimea de unda (energia). Lumina solara consta intr-un amestec de radiatie electromagnetica la diferite lungimi de unda de la IR indepartat trecand prin vizibil si ultraviolet. O radiatie gamma este mult mai scurta decat radiatia UV (de aceea are o energie mult mai mare). Radiatiile gamma sunt produse de asemenea prin dezintegrarea unor materiale radioactive cum ar fi cobalt-60 si cesiu-137. O


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org