Referat - Formarea conceptiei materialiste despre lume

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
329
Etichete
formarea, conceptiei, materialiste, despre, lume
Descarcari
242
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Formarea conceptiei materialiste despre lume




Bazele primelor istoric 2 programe de cunoastere materialista
a naturii in stiinta antica fondeaza Democrit & Platon.
Anume Democrit este fondatorul materialismului antic.Viata lui este exemplu unei fidelitati profunde in fata stiintei,cercetarii lumii.Domocrit invata ca real exista existenta si inexistenta.Existenta-sint atomii,nefiinta-golul,spatiul gol.Golul nu se misca si este infinit;el nu manifesta nici o influenta asupra existentei.Ideea golului l-a adus pe Dimocrit la ideea spatiului infinit.In acest spatiu in toate directiile se misca haotic atomii (ca praful in raza solara).De la conceptia golului e doar un pas spre intelegera inertiei,dar grecii antici acest pas nu l-au facut.
Atomul e o particula nedivizabila,perfect densa,inperceptibila cu simturile,particula independenta a substantei,atomul este indivizibil,etern,nemasurabil.Atomii nuciodata nu apar si nu pier.
Asa Atomizmul spunea ca lumea e trecatoare,schimbatoare;iar lumea atomilor,din care-s alcatuite lucrurile,neschimbatoare,eterna.
Anume conceptia atomizmului a fost una ditre cele mai roditoare lucrari stiintifice si de cercetare din istoria stiintei.
Aristotel(384-322 i.e.n.)-cel mai mare filosof antic grec,cugetaror,invatatorul lui Alexandru Macedonschi.Invatatura lui Aristotel a fost o mare sinteza a tuturor performantelor stiintifico culturale .El construia invatatura sa,criticindu-l ideile lui Platon.
Lumea consta din lucruri,fiecare lucru consta din unirea materiei si formei.Materia este inceputul pasiv,haotic,fara forma.Materia si forma sint eterne.Mergind in interiorul substantei la corpuri tot mai mici (de ex. De la bloc la chirpici,de la lut la elemente din care e formata s.a.m.d.) ajungem la abstractia “materiei primare”.
“Materiea primara” nu are forma si proprietatti.este o substanta care unindu-se cu cele mai simple forme,formeaza primele elemente,din care sint formate toate lucrurile.
Cele mai simple fo


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org