Referat - Legatura fizicii cu biologia

Categorie
Referate Fizica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
538
Etichete
legatura, fizicii, biologia
Descarcari
306
Nota
0 / 10 - 0 voturi

LEGATURA FIZICII CU BIOLOGIA

-prof.Stefania Petrescu ,Sc.Uruguay,Bucuresti

Fizica este cea mai importantã si autocuprinzãtoare dintre stiinte si a avut efect profund asupra dezvoltarii stiintifice.Fizica este echivalentul de astazi a ceea ce altadata se numea filozofie naturala,din care au provenit cele mai multe dintre stiintele noastre moderne.
Biologia este stiinta naturii care se ocupa cu studiul fiintelor vii.In zilele de la început ale acestei stiinte,biologii aveau de tratat problema pur descriptiva de a afla ce fiinte vii exista.Dupa ce aceste chestiuni au fost lamurite cu mult interes,biologii au intrat în mecanismul din interiorul corpurilor vii.
A existat de timpuriu o interesanta legatura între fizica si biologie,legatura prin care biologia a ajutat fizica la descoperirea conversarii energiei pentru prima data demonstrata de Mayer în legatura cu cantitatea de caldura primita de o fiinta vie.
Daca privim mai de aproape problemele biologiei animalelor vii,vedem multe fenomene fizice:circulatia sîngelui ,pompe,presiune,etc.
Exista nervi:stim ce se întîmpla cînd calcam pe o piatra ascutita si ca într-un fel sau altul,informatia merge de la picior în sus.E interesant cum se întîmpla aceasta.
In studiul nervilor,biologii au ajuns la concluzia ca acestia sunt tuburi foarte fine cu un perete complex,care e foarte subtire.Prin acest
Perete celula pompeza ioni,astfel încît exista ioni pozitivi în afara si ioni
Negativi înauntru,ca într-un condensator.Or,aceasta membrana are o proprietate interesanta:daca se descarca antr-un anumit loc,adica daca unii dintre ioni au fost în stare sa o traverseze de-a curmezisul ,astfel ca
Tensiunea electrica sa fie redusa acolo,aceasta influenta electrica se face simtita asupra ionilor din vecinatate si ea afecteaza membrana,
Astfel încît lasa sa treaca ionii de-a curmezisul si în punctele învecinate.
Acestea,la rîndul sau o afecteaza mai departe si si astfel exista o unda de „pene


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org