Referat - Analiza categoriilor estetice literare in stransa legatura cu genul dramatic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5551
Etichete
analiza, categoriilor, estetice, literare, stransa, legatura, genul, dramatic
Descarcari
1207
Nota
9 / 10 - 1 vot

Analiza categoriilor estetice literare in stransa legatura cu genul dramatic.
Dramaturgia
Dramaturgia cuprinde totalitatea operelor dramatice ale unui popor,ale unei epoci.etc. Ea reprezinta rta de a scrie piese de teatru, de a le pune in scena si de a le interpreta.
Cele mai vechi elemente teatrale se intalnesc in jocurile de copii si de tineri, in jocurile cu masti si in teatru papusaresc, in obiceiurile legate de sarbatorile de iarna sau in datinile legate de principalele momente ale vietii, acesta fiind ceremonialul de nunta. Acestea se reantalnesc in poeziile lui Vasile Alecsandri. Primele compuneri dramatice scrise in limba romana dateaza de la sfarsitul veacului al XVIII-lea. La inceputul secolului al XIX-lea montarea spectacolelor teatrale in limba romana are de facut fata multor dificultati: lipsa unor spatii corespunzatoare, a unor trupe de actori profesionisti, a unui repertoriu adecvat, concurenta altor limbi agreate de publicul cultivat si a trupelor straine. Dintre genurile teatrale este preferata la inceput comedia adesea presarata cu cantece amuzante, sub forma de vodevil cu subiecte din actaualitatea imediata
Dramaturgia este impartita in 2 epoci mari acestea fiind:
1) Epoca lui Vasile Alecsandri (1821-1890)
2) Epoca lui Ion Luca Caragiale (1852-1912)
Epoca lui Vasile Alecsandri
Cel mai reprezentativ poet al unei framantate epoci din istoria poporului nostru , Vasile Alecsandri a ilustrat literatura noastra timp de aproape jumatate de veac.S-a nascut la Bacau primind de copil o educatie ingrijita , in spiritul ideilor iluministe .Dupa catva ani petrecuti in pensionul uniu profesor francez a fost trimis la Paris , unde a ramas intre 1834-1839.Din acesti ani dateaza primele lui incercari poetice in limba franceza .Intorcandu-se in tara , in 1840 dupa o calatorie in Italia , a fost izbit de nedreptatile crunte ale caror victime erau paturile largi ale poporului .De aici inainte pana la sfarsitul vietii a fost prezent la evenimentele culturale si poetice hotaratoare ale veacului .Prinscris si participare directa a slujit miscarea revolutionara din Moldova de la 1848 ,unirea , lupta pentru independenta Nationala .Infiintarea teatrului national, culegerea de literatura populara , editarea unor importante reviste de literartura (Propasia , Romania Literala) sunt adevarate evenimente culturale legate de numele lui Alecsandri. Volumul Poezii populare are romanilor (1866) a atras o atentie asupra tezaurului folcloric.
Talent de resurse multiple , Alecsandri si-a castigat merite de seama in poezia ca si in dramaturgia si proza romaniasca.Comediile “Iasii in Carnaval” , “Coana Chirita in provincie” , “Sanziana si Pepelea si altele , drama Despot Voda, povestirile Istoria Unui galben Balta –alba etc , sunt realizari de mare valoare .Creatia Poetica a lui Alecsandrii imbratiseaza o tematica Larga de la cantarea sentimentelor personale, pana la energicul manifest politic. Trainicia ei isi are radacinile in adeziunea poetului la aspiratiile poporului si in itimul si neantreruptul contact cu folclorul .Din dorinta scriitorului de a intra in regiunile literale grave.V Alecsandri va scrie drama Despot Voda care va fi jucata la treisprezece ani mai tarziu dupa prima reusita notabila in drama istorica a lui B P Hasdeu (1838-1907) Razvan si Vidra pusa in scena in 1867. Ultimele piese ale lui Alecsandri “Fantana-Blandanuziei” 1884 si Ovidiu 1885 cu subiecte inspirate din antichitate se pastreaza intradevar in registrul “inalt”.
Epoca lui Ion Luca Caragiale
Cel mai de seama reprezentant al realismului critic in literatura noastra s-a nascut in satul Haimanale (astazi I L Caragiale ) langa Ploesti .Murindu-I tatal I L Caragiale a fost nevoit sa-si intrerupa studiile , pentru ca muncind ca profesor la scoli particulare , corector de ziar, copist de roluri si sufler , sa-si poata intretina familia.
Caracterul Acuzator al comediilor pe care le-a scris , mai ales al capodoperei “O scrisoare pierduta (1884) si al Momentelor (1901) , I-au atras ostilitatea oficialitatii burghezo-mosieresti , ceea ce la constrans sa se expatrieze.
De la Berlin ,unde a ramas pana la sfarsitul vietii, a urmarit cu nedezmint interes evenimentele din patrie.Versuri , Caragiale care fireste ramane in primul rand marele dramaturg si prozator satiric a scris ocazional , dar numai ca sa-si verifice variantele posibilitati de expresie literala, ci pentru a servii si prin acest e mijloace obiective precise. Parodiile publicate in Moftul Roman au lovit in poezia decadenta simbolisti...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org