Referat - Forma de stat

Categorie
Referate Geografie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
354
Etichete
forma, stat
Descarcari
260
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Forma de stat

Romania: date generale
Forma de stat: republica
Capitala: Bucuresti
Frontiere si vecini (3149,9 km): Ucraina (649,4 km), R. Moldova (681,3 km) ,Marea Neagra (193,5 km), Bulgaria (631,3 km), Serbia (546,4 km), Ungaria (440 km).
Suprafata: 238.391 km patrati
Populatie: 21.616.000 locuitori
Clima: temperat-continentala
Resurse: petrol (rezerve in scadere), cherestea, gaz natural,carbine, minereu de fier, sare, terenuri agricole, energie hidroelectrica
Sarbatoare nationala: 1 Decembrie (1918) – aniversarea unirii tuturor romanilor intr-un singur stat
Limba oficiala: romana
Limbi regionale si minoritare: maghiara, germana
Moneda: leu romanesc



Primele contacte dintre Romania si Uniunea Europeana
Romania a fost prima tara din blocul comunist care a stabilit, in martie 1990, relatii oficiale cu Comunitatea Europeana. Relatiile dintre cele doua parti au fost initiate la sfarsitul anilor ’60, in plina perioada de deschidere nationala a regimului Ceausescu, si s-au concretizat in acorduri comerciale bilaterale, suspendate in anii ’80 din cauza incalcarii drepturilor omului de catre Romania. Astfel in 1967 sunt initiate primele negocieri pentru incheierea unei serii de acorduri tehnico-sectoriale privind anumite produse agroalimentare, respective branzeturi,oua, carne de porc – produse pentru care Romania practica preturi de dumping. Guvernul roman urmarea scutirea de taxe suplimentare a produselor amintite, iar Comunitatea Europeana incerca sa impuna respectarea unu ainumit nivel al preturilor pentru a nu crea distorsiuni pe piata statelor member. In anii ’70 sunt semnate acorduri de cooperare economica, si tot in aceasta perioada, cateva intreprinderi romanesti, in special exportatoare de produse agroalimentare, incheie angajamente tehnice ce au efecte asupra stabilirii preturilor la unele produse .
Harta Uniunii Europene(2007)

Cel mai important succes al ac


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org