Referat - Cultura si civilizatia Bizantina

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
312
Etichete
cultura, civilizatia, bizantina
Descarcari
235
Nota
0 / 10 - 0 voturi

-1-
Cultura si civilizatia Bizantina

Etapele istorice
Civilizatia si cultura bizantina s-au constituit ca o ,,sinteza a tuturor elementelor politice, religioase, intelectuale ale lumii antice în declin: traditie latina, elenism, crestinism, cultura orientala’’. De-a lungul unei perioade de peste 11 secole, în timp ce Occidentul traia o epoca de farâmitare, Imperiul bizantin si-a creat o monarhie absoluta si o administratie puternic centralizata, a conservat traditiile clasice (cultura dreapta si dreptul roman) carora le-a integrat elemente orientale, si si-a extins actiunea civilizatoare si culturala în tarile europei sud-estice si rasaritene.
In prima perioada a istoriei sale (330-610) caracterul civilizatiei si culturii bizantine este prevalent latin. În primele sale secole istoria Bizantului este de fapt istoria jumatatii rasaritene a Imperiului roman. În anul 330 Constantin cel Mare inaugurase noua capitala a Imperiului, mutata pe malul Bosforului caruia în cinstea împaratului fondator i se va spune Constantinopol, dar al carui nume oficial era Noua Roma.
In succesiunea lor cronologica, evnimentele cele mai importante pe plan politic si militar au fost: primirea gotilor (332) si a vizigotilor (382) ca federati; invaziile persane in Siria si Mesopotamia (337-363) ; aparitia la granite a hunilor (cca 375) ; domnia lui Arcadius ca împarat al Imperiului de Rasarit (395); construirea zidului lui Theodosiud ll care va apara capitala dinspre uscat (413). Dupa caderea Imperiului roman de Apus (476) împaratii bizantini ramân singurii sai succesori legitimi.
Cu anul 518 începe epoca lui Iustinian a carui lunga domnie (527-565) a însemnat perioada de apogeu a imperiului atât pe plan economic cât mai ales cultural, politic si militar. Generalii sai, Belizarie si Narses recuceresc teritoriile pierdute din Occident – din nordul africii de la Vandali (534), din Italia de la Ostrogoti (555), din Spania de la Vizigoti (554), realizând pentru ultima oara (desi pentru scurt t


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org