Referat - Grecia Antica

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
7086
Etichete
grecia, antica
Descarcari
1892
Nota
7.27 / 10 - 11 voturi


Civilizatia greaca s-a plamadit in bazinul Marii Egee,in Grecia continentala(Sudul Peninsulei Balcanice),in Grecia insulara(insulele din Marea Egee)si Grecia asiatica(Ionia,Eolida,Dorida).Trecerea dinspre partea nordica spre cea de mijloc se facea prin defileul de la Termopile, iar inspre partea de sud,prin istmul Corint.
Intre anii 2000-1200 i.Hr.,pe teritoriul Eladei s-au asezat valuri succesive de triburi elenice.
Grecia continentala prezinta trei regiuni distincte:nordul,unde se afla Olimpul,salasul zeilor;partea centrala,formata in principal din doua provincii-Atica,dominata de cetatea Atenei,si Beotia cu capitala la Teba; partea sudica,Peloponesul,unde se afla,in provincia Laconia,cetatea Spar- tei.
Prima civilizatie s-a dezvoltat in Grecia insulara,in Creta,din anul 2000 pana in 1450 i.Hr..Ruinele cetatii Cnossos,capitala regatului legen- darului rege Minos,atesta o civilizatie antica infloritoare,cultura minoi- ca.Din multimea insulelor existente in Marea Egee mai insemnate sunt: Samos,Delos Rodos,Cipru,Tasos,Egina,Eubeea.
Grecia continentala cuprinde un relief muntos,cei mai importanti fiind Muntii Olimpului(considerati lacasul zeilor) si Muntii Pindului. In secolul al II-lea i.Hr.triburile indo-europene ale aheilor,dorienilor si eo- lienilor supun populatia autohtona,preelena. Aheii se stabilesc in partea continentala si in insule.
Sub influenta culturii miceniene,Grecia cunoaste cea mai avansata civilizatie europeanadin mileniile 3-2 i.Hr.. Numele acestei civilizatii provine din numele celei mai renumite cetati a aheilor, Micene,din Pelopones.Prima expeditie a aheilor a fost cea impotriva Cretei,pe care au jefuit-o.Au distrus civilizatia cretana dar au intemeiat in locul acesteia temuta cetate a Spartei.Incercand s acucereasca noi teritorii pe coastele Asiei Mici,au asediat cetatea Troiei,ceea cea dus la Razboiul de 10 Ani,terminat prin infrangerea acesteia(razboi devenit celebru prin Poema lui Homer).
Epopeile homerice ”Iliada” si ”Odiseea” au reconstituit perioada civilizatiei miceniene.La sfarsitul mileniului al 2-lea i.Hr. patrunde ultimul val elen, cel al dorienilor.Mai putin civilizati,cuceritori brutali,dorienii,au supus pe basileii ahei distrugand palate,stabilindu-se in cele din urma in Pelopones. Din amestecul acestora a rezultat poporul grec.Perioada anilor 1200-900 i.Hr.,perioada a disparitiei regatelor aheene este numita “epoca veacurilor intunecate”.
Determinati de valurile de populatii care patrunsera in mileniul al 2-lea in sud-estul Europei, grupuri de eleni migreaza spre insulele din Marea Egee si spre Tarmul Asiei Mici,spatiu unde se va forma Grcia asiatica.Cel mai mare teritoriu de aici s-a numit Ionia,datorita ionienilor asezati in provincia Atica dar si pe coasta Asiei Mici.Printre orasele intemeiate astfel s-au aflat Millet,Calofon,Pergam,Efes. Acestea au re- prezentat in mileniul 1 i.Hr. regiunea cea mai dezvoltata din punct de ve- dere cultural.
Lupta pentru hegemonie intre Atena democratica si Sparta regimului aristocratic dezlantuie Razboiul Peloponesian(431-404 i.Hr.) care antreneaza o mare parte a lumii grecesti si care se termina prin infrangerea Atenei si recunoasterea temporara a autoritatii Spartei. Dupa Secolul lui Pericle,lumea greaca intra in declin.
Folosindu-se de rivalitatea dintre cele doua cetati,regele Mace- doniei,Filip al II-lea ii va invinge pe greci in batalia de la Cheroneea(338 i.Hr.),dupa care va uni cetatile grecesti in Liga de la Corint.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2023 - Referatele.org