Referat - Marele domn

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
362
Etichete
marele, domn
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Marele domn

Stefan cel Mare a fost fiul lui Bogadn al II-lea si nepotul unui alt mare si luminat voievod al neamului, zis Alexandru cel Bun si Drept. A domnit intre anii 1457-1504.
Din “Letopisetul de la Putna“ aflam despre prima victorie a temerarului domn, hotarat sa dea ripoasta cuvenita impostorilor de tot soiul. Astfel “… in anul 1457 luna aprilie 12, in Joia mare, Stefan Voievod a venit la munteni si a dobandit prima biruinta asupra lui Aron Voievod pe Siret la tina, la Doljesti”, pentru ca mai tarziu sa-l alunge de la tron si sa preia conducerea.
Stefan cel Mare deschide, in istoria poporului roman, una din cele mai stralucite pagini din intemeierea statelor medievale. De-a lungul unei domnii de aproape cincizeci de ani (1457-1504), marele domn a facut din Moldova un factor insemnat al relatiilor internationale in aceasta parte a Europei. Prin activitatea sa remarcabila in sfera politicii externe, Stefan cel Mare a inaugurat o noua era a afirmarii internationale a Moldovei, care s-a impus Marilor Puteri vecine, datorita rolului politic pe care si l-a asumat in conditiile reluarii ofensivei otomane, si a castigat, impreuna cu marele ei domn, un prestigiu international care a atras pretuirea si alianta unor mari puteri, angajate in confruntarea antiotomana. Capetele incoronate i-au cautat alianta, dusmanii l-au privit cu respect, iar umanistii au fixat pentru posteritate imaginea acestui mare domnitor.
In paginile de aur ale istorie noatre de veacuri sunt inscrise victorii de mare rasunet ca cele de la Lipnic din 1470; din Codrii Cosminului de la 1497 cand Stefan il infrunta pe regele Poloniei, care a incercat printre altii sa supuna Moldova; de la Vaslui din iarna anului 1475 cand mica armata moldoveneasca iese invingatoare in fata otomanilor; de la Razboieni din anul 1476 in care turcii sunt infranti; de la Baia din 1467 au punctat domnia plina de izbanzi a acestui mare Voievod al Moldovei. Cele mai crancene lupte au fost cele impotriva turcilor. Acestea a


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org