Referat - Situatia internationala

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
297
Etichete
situatia, internationala
Descarcari
223
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Situatia internationala


Pacea de la Versailles si urmarile ei.
In momentul semnarii armistitiului, puterile aliate devenira, in fapt, stapane pe aproape intreg teritoriul european, cu exceptia celui al Uniunii Sovietice.
Pentru a pastra avantajele acestei situatii de fapt, puterile aliate, au cautat sa-si consfiinteasca pozitiile ocupate, printr-un tratat, care sa cuprinda consecintele razboiului si perioadeiimediat urmatoare, sub toate aspectele: politice, economice, sociale.
Acesta a fost tratatul de la Versailles, care oglindeste interesele puterilor invingatoare.
Ele au urmarit sa obtina prin acest tratat:
indepartarea de pe piata mondiala a concurentei germane;
preluarea posesiunilor coloniale ale fostului Imperiu German;
formarea de state mici, depainzand economic deci si politic de marile puteri;
sprijinirea in tarile limitrofe cu U.R.S.S a unor regimuri dusmanoase acesteia, pentru a o izola.
Toate acestea reies din textul tratatului de la Versailles si al anexelor sale, prin care puterile aliate incheie pace cu Germania, cu fosta Austro-Ungarie, cu Bulgaria si cu Turcia .
Razboiul insa fusese un teribil flagel pentru masele populare. Datorita experientei capatate in urma suferintelor razboiului, aceste mase au impus guvernelor lor inscrierea in tratate de pace a unor principii care sa asigure impiedicarea unor viitoare agresiuni.
Ca rezultat, pe de o parte, al contrazicerilor intre diferitele tari invingatoare si pe de alta, al contrazicerilor intre paturile dominante si masele populare, tratatele de pace au cuprins de la inceput o seama de contradictii, care pana la urma au facut ca tratatul sa nu fie aplicat.
Tratatul cu Germania s-a incheiat la Versailles la 28 iunie 1919. El prevedea ca malul stang al Rinului va fi ocupat de trupele interaliate timp de 15 ani.
Armata germana a fost redusa la 100 000 de oameni, angajati voluntar pe timp nelimitat. Serviciul militar obligator e desfiintat, materialul de razboi distrus, Germ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org