Referat - Riscuri de contaminare in practica medicala

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1085
Etichete
riscuri, contaminare, practica, medicala
Descarcari
377
Nota
0 / 10 - 0 voturi

RISCURI DE CONTAMINARE ÎN PRACTICA MEDICALA

Exercitarea profesiunilor din domeniul medical implica expunerea personalului la factori de risc specifici. Dintre acestia, riscul de contaminare reprezinta unul din riscurile profesionale medicale majore. Acesta apare datorita expunerii personalului la agentii de contaminare specifici în cursul exercitarii profesiei. Exista reglementari legale pentru diminuarea si/sau evitarea riscului de contaminare a personalului medical.
Contaminarea se poate produce prin expunere la agenti fizici, agenti chimici si farmaceutici, si agenti biologici. În practica medicala exista potential de contaminare radioactiva, contaminare chimica si contaminare infectioasa.
Contaminarea radioactiva apare ca rezultat al expunerii profesionale la radiatii ionizante si/sau la materiale radioactive solide, lichide sau gazoase folosite în activitatile nucleare medicale de diagnostic si tratament. Grupa de risc major o constituie personalul din sectiile de radiologie si radiodiagnostic, expunerea profesionala fiind practic neglijabila la celelalte categorii de personal medical.
Contaminarea chimica ca rezultat al expunerii profesionale la agentii chimici si farmaceutici folositi în activitatea medicala: substante chimice solide, lichide sau gazoase, care pot fi toxice, corosive ori inflamabile; medicamente si substante chimioterapice, care pot fi citotoxice, genotoxice, mutagene, teratogene sau carcinogene. Contaminarea chimica se poate realiza, de asemenea, prin expunere la deseurile chimice rezultate din activitatea medicala. Poate afecta toate categoriile de personal medical.
Contaminarea infectioasa apare ca rezultat al expunerii profesionale la agenti biologici, reprezentati de sânge sau alte fluide biologice, virusuri, bacterii, paraziti si/sau toxine ale microorganismelor etc. Poate afecta toate categoriile de personal medical prin contact cu organismul bolnav sau purtator de boli infectioase si cu produsele biologice ale acestuia, în cursul act


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org