Referat - Culpa morala

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
326
Etichete
culpa, morala
Descarcari
216
Nota
0 / 10 - 0 voturi


CULPA MORALA


PLAN DE IDEI:

1.Tipuri de culpa

2. Sensul culpei

3. Consecintele culpei

4. Constiinta culpei

Culpa provine din latinescul culpa si inseamna greseala care consta in savarsirea unei fapte ilicite, cu consecinte pagubitoare.
Exista mai multe tipuri de culpa:
a) culpa criminala: crimele constau in actiuni care pot fi dovedite in mod obiectiv si care incalca anumite legi clare
b) culpa politica se refera la actiunile intreprinse de oameni de stat si la apartenenta in calitate de cetatean, la un stat. Fiecare om este co-responsabil pentru modul in care este guvernat.
c) culpa morala. Pentru faptele pe care le comit ca individ si anume pentru toate faptele, inclusiv cele din sfera politica si militara, eu port o raspundere morala. Scuza “ordinul este ordin “nu este, in acest plan, niciodata valabila. Dupa cum crimele raman crime chiar daca sunt comise in urma unui ordin (cu toate ca natura primejdiei, a santajului si terorii carora le erau expusi autorii lor pot functiona ca circumstante atenuante), tot asa orice fapta ramane subordonata si judecatii morale. Instanta este in acest caz propria constiinta precum sic ea a prietenului, a semenului, a oamenilor dragi cu care comunic si care sunt preocupati de sufletul meu.
d) culpa metafizica. Exista o solidaritate a oamenilor ca oameni, care determina co-resposabilitatea fiecaruia pentru orice nedreptate din lume, indeosebi pentru crimile comise in prezenta sa sau de care are cunostinte.
Fiecare concept de culpa indica realitati ale caror consecinte se repercuteaza asupra sferelor celorlalte.
Esecurile morale favorizeaza circumstantele in care se ivesc culpa politica si crima. Nenumarate gesturi marunte de nepasare, de adaptare comoda, de justificare facila a nedreptatii sau de tacita promovare a ei, de participare la crearea unei opinii publice confuze, care face posibil raul, toate acestea favorizeaza culpa politica pentru anumite situatii si evenimente.
Tot de sfera morala tine si lipsa unei repr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org