Referat - Gesturile in afacere

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
2752
Etichete
gesturile, afacere
Descarcari
629
Nota
9 / 10 - 1 vot


Ministerul stiintei si educatiei al Republicei Moldova
Lucrare de control la disciplina:
tema:
student: Visternicean Valeriu
grupa: 241-T
profesor: Sevcenco O.
Chisinau 2004
SA REZUMAM CELE AFIRMATE PÂNA ACUM
Comunicarea prin limbajul trupului exista din cele mai vechi timpuri, dar analiza lui stiintifica a început abia în ultimii douazeci de ani. El a devenit popular în anii 70. Pâna la sfârsitul acestui secol, va fi "descoperit" în întreaga lume si sunt sigur ca impactul si însemnatatea lui asupra comunicarii umane vor deveni elemente constitutive ale instructiei oficiale. Cartea de lata este conceputa ca o introducere la limbajul trupului si as dori sa-i îndemn pe cititorii ei sa adune noi cunostinte legate de aceasta tema, atât prin cercetari si experiente proprii, cât si cu ajutorul exemplelor furnizate.
În ultima instanta, viata sociala va fi terenul cel mai corespunzator pentru asemenea investigatii si testari. Observarea constienta a propriilor noastre actiuni, precum si ale altora este calea cea mai potrivita pentru a întelege mai bine metodele de comunicare ale celei mai complexe si mai interesante fiinte de pe glob — omul.
În cele ce urmeaza ne vom ocupa de diferite situatii, mai cu seama din lumea afacerilor, aratând în ce fel apar grupurile de gesturi si semnale ale truplui, si împrejurarile care pot afecta interpretarea lor.
PRECIZARI PRIVIND ÎNTELEGEREA TEMEI
Apropiindu-ne de sfârsitul secolului XX, suntem martorii aparitiei unui nou tip de om de stiinta, cel din domeniul comunicarilor non-verbale. Tot asa cum ornitologul se delecteaza observând pasarile si comportamentul lor, specialistul în comunicari non-verbale urmareste cu pasiune semnele si semnalele non-vcrbale ale fiintelor umane. El le supune observatiei peste tot unde indivizi intra în interrelatii — în timpul îndeplinirii îndatoririlor sociale, pe plaja, la televizor, în birouri. El este un cercetator al comportamentului uman si doreste sa cunoasca modul cum procedeaza ceilalti oameni, pentru a afla astfel cât mai multe despre el însusi si despre posibilitatile îmbunatatirii relatiilor sale cu ceilalti oameni.
Este aproape incredibil ca în decursul evolutiei umane de mai bine de un milion de ani, aspectele non-verbale ale comunicarii au început sa fie studiate mai intens abia în anii '60, iar publicul a luat cunostinta de existenta acestora numai în 1970, o data cu aparitia cartii lui Julius Fast despre limbajul trupului. Ea a fost un rezumat al muncii depuse pâna atunci de savantii behavioristi în domeniul comunicarii non-verbale, dar multi dintre semenii nostri nu au aflat nici astazi de existenta limbajului trupului si cu atât mai putin de importanta acestuia în viata lor.
Charlie Chaplin si multi alti actori ai filmului mut au fost pionierii folosirii cu îndemânare a comunicarii non-verbaie, aceasta a fost pe atunci singura metoda disponibila a ecranului. Fiecare actor era considerat bun sau rau în masura în care izbutea sa utilizeze gesturile si alte semnale ale trupului pentru a comunica eficient. Când filmul vorbit a devenit popular, iar aspectelor non-verbale ale jocului li s-a acordau mai putina atentie, multi actori ai filmului mut au intrat în anonimat, triumfând cei cu mai bune disponibilitati verbale.
În domeniul studiului de specialitate al limbajului trupului, cea mai importanta lucrare aparuta înainte de secolul XX a fost cartea lui Charles Darwin, tiparita în 1872, The Expression of the Emotions in Man and Animals (Exprimarea emotiilor la om si la animale). Ea a avut un rol secund asupra studiilor moderne consacrate expresiilor faciale si limbajului trupului în general, multe din ideile si observatiile lui Darwin fiind validate de catre cercetatorii moderni din întreaga lume. De atunci, cercetatorii au observat si înregistrat aproape milion de semne si semnale non-verbale. Dupa constatarea lui Albert Mehrabian, din totalul mesajelor, aproximativ, 7 la suta sunt verbale (numai cuvinte), 38 la suta sunt vocale (incluzând tonalitatea vocii, inflexiunea si alte sunete guturale), iar 55 la suta sunt mesaje non-verbale: Profesorul Ray Birdwhistell a facut estimari similare în privinta cantitatii comunicatiilor non-verbale între oameni. Dupa aprecierile sale, o persoana obisnuita, de-a lungul unei zile, vorbeste efectiv timp de zece sau unsprezece minute, iar o propozitie obisnuita dureaza în jur de doua secunde si jumatate. Ca si Mehrabian, el considera ca, în conversatiile în doi, componentul verbal este sub 35 la suta, comunicarile non-verbale ...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org