Referat - Despre Sfantul Nicolae

Categorie
Referate Religie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4931
Etichete
despre, sfantul, nicolae
Descarcari
808
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Despre Sfantul Nicolae
Intre adevaruri de credinta ale Bisericii Ortodoxe este si acela despre cinstirea pe care noi o datoram sfintilor . Biserica ne invata sa cinstim pe sfinti , asadar , pe cei crestini , care pe pamant traind , mult s-au ostenit si nevoit pe urmele Mantuitorului Iisus Hristos si astfel , ei si-au agonisit sederea cea de-a dreapta lui Dumnezeu . Ceata acestora << pe care nimeni nu o poate numara >> , a celor crestini care au dus aici pep amant lupta cea buna pentru a-si sfinti viata si au primit in ceruri cununa dreptati , formeaza , dupa invatatura Bisericii noastre , Biserica triumfatoare . Caci sfintii ai primit in inima lor pe Duhul Sfant si au crezut duhovniceste , prin impreuna-lucrarea cu harul lui Dumnezeu , pe masura lui Hristos . Ei au facut totul in aceasta viata pentu a urma lui Hristos si a implini voia lui Dumnezeu . Pana la jertfa suprema , pana la ultima lor suflare au luptat impotriva ispitelor rele si impotriva raului .
Sfintii s-au facut tari prin credinta in razboiul pe care l-au dus impotriva rautatii si a vrajbei dintre oameni . Inima lor s-a mistuit in ardoarea dragostei pentru oameni si Dumnezeu , iar picioarele lor au alergat numai pe urmele si caile Mantuitorului . Din aceasta ricina , ei au suferit mult in aceasta lune , dar ei au ramas credinciosi lui Hristos , oasrdindu-se din toate puterile sa ajunga asemenea cu Acesta . Prin acestea , sfintii s-au facut piscuri insorite ale virtutilor crestinesti , piscuri de munte ce-si inalta fruntile spre cer , culmi ce se ridica din vaile scunde ale vieti spre zarile ca peruzeaua ale sfimteniei si ca atare , pilde vii de marturisire si traire in Hristos .
Asa se face ca Biserica sarbatoreste astazi si preamareste in psalmodii de tropare si cantari duhovnicesti peu nul dintre luceferii care stralucesc pe cerul credintei noastre ortodoxe : pe Arhiepiscopul Mirelor Lichiei , pe Sfantul Nicolae facatorul de minuni , pe care-l numeste <>
Sfantul Nicolae a trait in a doua jumatate a veacului al III –lea ;el a fost unicil fiu al unei familii foarte instarite si evlvioase . Copil fiind , Sfantul Nicolae a dovedit harnicie la invatatura si o viata virtuoasa , ceea ce a facut ca el sa creasca duhovniceste si in intelepciunea crestina . Nu avea inca varsta judecatii , cand el se deprindea cu rugaciunea si infranarea , virtuti ce potolesc patimile trupului si usureaza desavarsirea sufletului .
Ramas de timpuriu orfan de ambii parinti , cel care avea sa fie o fala a crestinatatii , n-a purces ca tanarul risipitor din sfanta Evanghelie , ci , dimpotriva , intr-una din zile , a strans in fata casei sale pe toti saracii si oropsitii din acel tinut si le-a daruit toate bogatiile mostenite , pe care el le socotea a fi << desertaciuni si vanare de vant >> si L-a urmat pe Hristos . In auzul sau , rasunau cuvintele Mantuitorului : << vinde toate cate ai si impartela saraci si vei avea comoara in ceruri …>> Alta data , o intamplare a facut ca Sfantul Nicolae sa afle despre un parinte care era silit sa vanda cele trei fete ale sale unui bogatas hainsi sa le arunce astfel in prapastia pacatului . Cu o discretie delicate , ce caracterizeaza adevarata dragoste crestina , Sfantul Nicolae , in trei randuri a alergat in ajutorul acestor suflete in mare primejdie si far aca acestea sa afle , le-a asigurat nu numai zestrea materiala , ci si staruinta in virtute . Aceste fapte ne arata ca una dintre trasaturile sufletului mare al acestui Sfant Parinte a fost mila , bunatatea . De aceea Biserica il si prea mareste in pslmodii de tropare , numindu-l << chip blandetelor >> .
Dar , pentru a urma cu si mai multa ardoare cuvintelor Mantuitorului,
tanarul Nicolae s-a hotarat sa se dedice cu totul slujirii lui Hristos . Si ca sa se apropie si mai mult de Acesta , el s-a indreptat spre Tara Sfanta , dornic sa calce pe drumurile sfintite de pasii Mantuitorului si ai ucenicilor Lui , pe urmele sfintite si pline de lumina ale Scripturii si astfel , sa se intareasca si mai mult in credinta si in spiritu lepadarii de sine si al iubirii crestine .
Reintors in cetatea Mira , care intre timp ramasese fara pastor , credinciosii il aleg pe Sfantul Nicolae pe scunul arhiepiscopal al Mirei Lichiei . Ca ierarh al Bisericii , Sfantul Parinte a dovedit o inmanunchere strlucita de virtuti de slavit pastor de suflete , adeverind prin aceasta , ca putini ierarhi , cuvintele Mantuitorului : << Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor , ca vazand faptele voastre cele bune , sa preamareasca pe Tatal vostru cel din cerurii >> .
Incercari grele a trebuit sa treaca si peste slavitul nostru Ierarh Nicolae : imparatii romani Diocletian si Maxentiu au dezlantuit cumplite prigoane impotriva crestinilor . Era firesc ca aceste prigoane sa loveasca in primul rand pe mitro...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org