Referat - Adolescenta

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
14392
Etichete
adolescenta
Descarcari
1131
Nota
8.5 / 10 - 10 voturi


Daca vrem s-o definim strict din punct de vedere stiintific,atunci putem sa spunem ca adolescenta este o perioada în dezvoltarea organismului uman, care urmeaza pubertatii si precede starea de adult. Este cuprinsa, în general, între 14 si 18 ani, având multiple aspecte particulare de la individ la individ. Se caracterizeaza prin dezvoltarea fizica si neuropsihica pronuntata, explicabila prin faptul ca sistemul neurovegetativ si cel endocrin ajung în faza lor finala de dezvoltare.
Adolescenta, pentru cei ce n-au ajuns la ea, e ceva îndepartat, dar care te atrage cu o forta irezistibila, pentru ca este este viitorul, speranta, iar pentru cei care au trecut de ea, adolescenta e acea perioada fantastica din viata unui om, în care totul e posibil, în care stelele îti stau în palma, iar lumea asteapta sa fie cucerita de catre tine,adolescentul cu sufletul deschis si mintea limpede.
Fiecare a simtit acel fior de teama, când si-a dat seama ca în trupul lui, aproape de copil, au aparut semnele schimbarii.Pentru mine ca baiat, umbra fina de sub nas,vocea care scapa de sub control si ma facea sa vorbesc când ca o soprana,când ca un bas,micii vulcani de pe nas, de pe obraji, care erupeau când mi-era lumea mai draga, pantalonii care trebuiau lungiti din ce în ce mai des,toate au fost semne ca s-a încheiat o etapa din viata mea : COPILARIA. Si ma întreb : îmi pare bine sau rau,regret sau ma bucur.
Regret lipsa de griji a copilariei, dar ma bucur ca voi avea un cuvânt de spus, ca voi avea responsabilitati .
Regret simplitatea si sinceritatea relatiilor de prietenie dintre copii,dar ma bucur de profunzimea noilor relatii care se vor crea.
Regret inconstienta copilariei,dar ma bucur ca-n aceasta perioada ma voi descoperi pe mine,cel din adâncuri,ca voi încerca sa ma cunosc cât mai bine,sa aflu ce-mi place la mine si ce nu,si sa lupt pentru a deveni cineva cu care sa ma simt bine si de care sa fiu multumit.
Regret lumea fantastica a povestilor,si înca nu stiu daca sa renunt definitiv la ea sau s-o pastrez bine ascunsa într-un coltisor,si atunci când voi fi dezamagit de lumea reala,sa ma pot refugia în ea,pentru ca sunt la mine acasa.Ca orice lume fantastica,resursele ei sunt inepuizabile,asa ca sper sa îmi ajunga toata viata.
Daca e sa revenim la definitia stiintifica si anume la faptul ca în aceasta perioada sistemul endocrin ajunge în faza finala de dezvoltare,atunci putem sa traducem : roseata si caldura în obraji,bubuiturile de toba ale inimii,care sta sa sparga pieptul,furnicaturile din mâini,toate au un singur nume: Iubirea.
Este adevarat ca epoca informationala în care traim, noi adolescentii de astazi, îsi pune puternic amprenta asupra noas-tra.
Este adevarat ca nu ne place sa citim, dar îndemnati de parinti, de profesori, nu aruncam la cos valorile universale si în momentul când le descoperim, constatam ca nu suntem singuri în Univers si mai ales ca tot ceea ce traim noi au mai trait si alti adolescenti, ca istoria se repeta.
Eu cred ca adolescenta este o perioada foarte frumoasa din viata unui om adica: acum începi sa iubesti, si sper ca toata lumea sa se bucure de ea.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org