Referat - Baltagul - argumentatie la specie

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
310
Etichete
baltagul, argumentatie, specie
Descarcari
208
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Mihail Sadoveanu este unul dintre marii prozatori romani ai sec 20lea, opera sa cuprinzand povestiri, nuvele si romane. Romanul Baltagul este considerat o capodopera a prozei romanesti, indeosebi pt concizia , dinamismul si armonia compozitiei.
Romanul este o specie a genului epic in proza, cu o actiune complexa desfasurata pe mai multe planuri narative, cu numeroase personaje.
Datorita actiunii complexe, romanul Baltagul este structurat in 16 capitole, unde sunt prezentate actiunile Vitoriei Lipan de a descoperi adevarul despre moartea sotului ei, Nechifor Lipan, si de a restabilii dreptatea in legatura cu moartea sotului ei. Subiectul romanului urmareste un singur fi repic. In expozitiune, Vitoria se arata nelinistita datorita absentei indelungate a lui Nechifor, plecat la Dorna. Transformarea tuturor banuielilor in certitudinea ca intarzierea lui Lipan are un motiv intemeiat marcheaza intriga. Desfasurarea actiunii cuprinde pregatirile calatoriei intreprinse de Vitoria si fiul ei, Gheorghita, iar apoi, evenimentele petrecute pe parcursul acesteia. Refacand drumul sotului ei, punctul culminant reprezinta momentul gasirii mortului. In deznodamant, Vitoria pregateste ritualul de inmormantare, in cadrul caruia principalii suspecti, Calistrat Bogza si Ilie Cutui, sunt gasiti vinovati de moartea lui Lipan.
Spatiul este marcat de un drum labirintic, construit din indici spatiali geografici ; astfel Vitoria porneste din Magura Tarcaului si ajunge in satul Suha. Traiectoria drumului este in stransa corelatie cu traiectoria morala, spatiul reprezentand deopotriva siguranta si stapanirea Vitoriei in locurile cunoscute dar si necunoscutul calatoriei initiatice, pe care ea il descopera si incerca sa-l inteleaga.
Timpul in Baltagul este marcat prin sarbatorile crestine(Sf. Andrei), prin circuitul anotimpurilor si prin miscarea astrelor( ) dar cronologia evenimentelor mai este punctata si prin date concrete, cum ar fi data plecarii sau da


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org