Referat - Baltagul - citate

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
369
Etichete
baltagul, citate
Descarcari
261
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BALTAGUL
Mihail Sadoveanu
Personaje:
Nechifor Lipan


Vitoria Lipan
: sotia lui Nechifor Lipan

Minodora, Gheorghita
: copiii lor

Daniil Milies
: parinte

Iordan
: crâsmar

 Stapâne, stapâne,
Mai chiama s-un câne...

I
"Viata muntenilor e grea; mai ales viata femeilor. Uneori stau vaduve înainte de vreme, ca dânsa.
Munteanului i-i dat sa-si câstige pânea cea de toate zilele cu toporul ori cu cata. Cei cu toporul dau jos brazii din padure si-i duc la apa Bistritei; dupa aceea îi fac punte pe care le mâna pâna la Galati, la marginea lumii. Cei mai vrednici întemeiaza stâni în munte. Acolo stau cu Dumnezeu si cu singuratatile, pâna ce se împutineaza ziua. Asupra iernii coboara la locuri largi si-si pun turmele la iernat în balti. Acolo-i mai usoara viata, s-acolo ar fi dorit ea sa traiasca, numai nu se poate din pricina ca vara-i prea cald, s-afara de asta, munteanul are radacini la locul lui, ca si bradul".
"Avere aveau cât le trebuia: poclazi în casa, piei de miel în pod; oi în munte. Aveau si parale strânse într-un cofaiel cu cenusa. Fiindu-le lehamite de lapte, brânza si carne de oi sfârtecate de lup, aduceau de la câmpie legume. Tot de la câmpii largi, cu soare mult, aduceau faina de papusoi. Uneori se ducea Vitoria singura si o încarca în desagi pe cinci caluti. Pe cel din frunte calarea ea barbateste; ceilalti veneau în urma cu capetele plecate si cu frâiele legate de cozile celor dinainte."
"În noaptea asta, catra zori, avut cel dintai semn, în vis, care a împuns-o în inima si-a tulburat-o si mai mult. Se facea ca vede pe Nechifor Lipan calare, cu spatele întors catre ea, trecând spre asfintit o revarsare de ape."


II
"Soarele batea de catra amiaza de pe tancul Magurii. Ridicând ochii si clipind, Vitoriei i se paru ca brazii sunt mai negri decât de obicei. Dar asta era o parere, caci sub soare lunecau pâlcuri


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org