Referat - Baltagul - demonstratie ca este roman

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
375
Etichete
baltagul, demonstratie, este, roman
Descarcari
233
Nota
0 / 10 - 0 voturi

BALTAGUL
demonstratie ca este roman-


Romanul este o specie în proza a genului epic, de mare întindere, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri si la care participa numeroase personaje.
Romanul “Baltagul” prezinta aspecte ale satului muntenesc, în care obiceiurile nescrise sunt respectate cu sfintenie. Firul epic al romanului se deruleaza din momentul în care Vitoria Lipan, personajul principal, are convingerea ca barbatul ei Nechifor a fost omorât. I se arata semne rau prevestitoare si acest fapt o determina sa se consulte si cu preotul si cu ghicitoarea satului care încearca sa o linisteasca, spunându-i ca Nechifor întârzie sa se întoarca acasa din cauza altei femei.
Dupa ce asteapta 40 de zile, în care timp posteste, îsi pune în buna rânduiala gospodaria, bate baltag si o trimite pe Minodora la Manastirea Varatic. Vitoria însotita de Gheorghita pleaca în cautarea lui Nechifor pe care îl crede mort si pe care vrea sa îl îngroape crestineste.
Naratorul prezinta etapele de drum al Vitoriei. Femeia poposeste la hanurile pe care le întâlneste si are informatii despre Nechifor. În drumul ei, Vitoria întâlneste o cumetrie si o nunta si are ocazia sa mai puna întrebari despre Nechifor.
La unul dintre hanuri, Vitoria afla primele informatii despre barbatul ei. Îsi da seama ca el a disparut între Suha si Sabasa, dupa ce a încheiat o tranzactie de oi cu alti doi negustori. Femeia reuseste sa îi cunoasca pe Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Cautându-si barbatul, Vitoria îl gaseste în fundul unei râpe.
Vitoria îl îngroapa dupa datina si cheama la praznicul de înmormântare multa lume pe care o cunoscuse, inclusiv pe Bogza si pe Cutui.În timpul praznicului, Vitoria relateaza celor prezenti împrejurarile în care a fost ucis Nechifor Lipan si reuseste sa îi determine pe ucigasi sa se tradeze si sa îsi recunoasca fapta.
Vitoria îl pune pe Gheorghita sa îl paleasca cu baltagu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org