Referat - Baltagul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
10152
Etichete
baltagul
Descarcari
817
Nota
4 / 10 - 3 voturi

BALTAGUL
de Mihail Sadoveanu
Romanul " Baltagul " a aparut in 1930 cand marele prozator implinea 50 de ani ; el constituie una din culmile cele mai inalte ale cretiei pastoresti .Este inspirat din balada populara " Miorita " dupa cum se vede din versurile motto de la inceputul cartii: " Stapane ,stapane / Mai cheama s-un cane ".
TEMA romanului este cautarea si cunoasterea adevarului de catre sotia si fiul ciobanului Nechifor Lipan in legatura cu soarta lui. Faptele se petrec la sfarsitul secolului al- XIX –lea si inceputul secolului al-XX-lea ,infatisand lumea partiarhala a satului de la munte si schimbarile aduse de patrunderea unei noi civilizatii.
TITLUL romanului este simbolic , pt.ca baltagul semnifica atat unelta cu care Nechifor este omorat cat si instrumentul cu care se face dreptate. Pedepsirea se face cu acelasi baltag cu care a fost infaptuita crima .
Romanul are 16 capitole si se structureaza in 3 parti si momente ale subiectului.
Prima parte cuprinde expozitiunea si intriga romanului de unde aflam ca intr-o zi de toamna , torcand singura pe prispa ,Vitoria isi amintestede o poveste pe care o spunea adeseori sotul ei la cumetrii si nunti. Femeia se gandea la sotul ei care plecase de mult timp la Dorna sa cumpere oi si nu se mai intorsese. Ii terc prin minte anii petrecuti impreuna , unele fapte si obiceiuri ale barbatului precum si realizarile lor de pana atunci printre care si cei 2 copii : Minodora si Gheorghita . Nelinistea o face sa caute sfat la parintele Danila , ba chiar si la baba Maranda , vrajitoarea . Hotarata sa plece in cautarea lui dupa sarbatorile de iarna ,isi cheama acasa fiul ,care se afla la Cristesti , in Valea Jijiei , cu oile la iernat.
La Piatra ia legatura cu prefectul care o indeamna sa scrie oplangere in baza careia sa faca cercetarile , dar neavand prea mare incredere in autoritati hotaraste definitiv sa plece impreuna cu Gheorghita in cautarea lui Nechifor. Aceasta hotarare constituie intriga actiunii romanului. Inainte de plecare insa ii face lui Gheorghita un baltag pe preotul Danila il sfinteste, iar pe Minodora o duce la manastire pt. a fi in siguranta.
A doua parte a romanului este alcatuita din capitolele ( VII-XIII ) si constituie desfasurarea actiunii determinata de hotararea Vitoriei ,caci asa cum ea insasi marturiseste: "Astazi e Sfanta Luni si incepem implinirea hotararii " .
Cunoscand bine drumul turmelor, Vitoria alege drumul pe care presupune ca l-ar fi urmat si sotul ei.Infruntand viscolul iernii , ea poposeste in localitatile intalnite in cale; sta de vorba cu oamenii si afla ca Lipan trecuse pe acolo. La Borca a intalnit un botez ,iar la Cruci o nunta.Desi era ingrijorata , munteanca stie sa-si ascunda nelinistea si participa la aceste evenimente ata cat sa nu supere gazdele. In cele din urma mama si fiul ajung in tara Dornelor .Inteligenta si neobosita , Vitoria intreaba oamenii ,chibzuieste, pune cap la cap informatiile culese si deduce ca Lipan fusese insotit de alti 2 oieri carora le vanduse o parte din turma cumparat de el. In localitatea Sabasa Lipan nu mai junsese , la carciuma poposind doar ceilalti doi.
Refacand drumul dintre localitati ,gasind intre timp si cainele lui Lipan pripasit la in gospodar Vitoria descopera intr-un tarziu , intr-o rapa osemintele sotului ei.
A treia parte a romanului cuprinde punctul culminant si deznodamantul.
Respectand traditia munteanca organizeaza priveghiul ajutata de Toma carciumarul si sotia acestuia il inmormanteaza pe Lipan cu toate cele cuvenite. La prazicul de pomenire invita si autoritatile locale , dar si pe cei 2 prepusi asasini. Ea reface punct cu punct momentele crimei , ceea ce-l uimeste si-l infurie pe Calistrat Bogza , care iesindu-si din fire se repede asupra lui Gheorghita.
Lovit de baiat cu baltagul si atacat de cainele lui Nechifor Lipan, Bogza si recunoaste faptele si vina inainte de muri. Ilie Cutui ,complicele lui, isi recunoaste si el fapta si este arestat .
Desi sufera cumplit Vitoria nu se lasa doborata si are cugetul impacat ca si – a facut datoria de sotie si crestina. Ea planuiestesa-i arate Minodorei mormantul si sa recupereze turma pirduta.
Incadrarea operei in gen si specie
Baltagul este o creatie epica deoarece gandurile si sentimentele naratorului se exprima prin intermediul faptelor si al personajelor. Este un roman pentru ca e o naratiune ampla , constructie complexa alcatuita din 16 capitole care pot fi grupate in 3 momente.
Nelinistea Vitoriei in asteptare sotului plecat la Dorna.
Drumul Vitoriei si al lui Gheorghita
Descoperirea ramasitelor lui Nechifor, ritualul inmormantarii ,demascarea ucigasilor. Intentia scriitorului a fost aceea de a infatisa o societate arhai...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org