Referat - Demonstratie ca Baltagul este roman

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
371
Etichete
demonstratie, baltagul, este, roman
Descarcari
248
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Demonstratie ca “Baltagul” este un roman


Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu actiune complexa, ce se desfasoara pe mai multe planuri narative, avand conflicte puternice,numeroase personaje, oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.
Mihail Sadoveanu, unul dintre marii prozatori din sec XX, a creat o opera literara impresionanta.Romanul “Baltagul” este una din capodoperele sa doveniene.
Tema acestei opere este cautarea si gasirea ucifasilor pt restabilirea normelor morale.Tema secundara este descrierea monografica a satului arhaic de munte, dar si lumea orasului de la sf sec XIX si inceputul sec XX.
Titlul romanului este sugestiv.Baltagul este arma cu care se apara oierii.In roman cu ea s-a infaptuit dreptatea si s-a restabilit dreptatea, fiind si simbolul initierii lui Gheorghita.
Intalnim si in acest roman mai multe motive: cel al labirintului, al visului, al initierii fiului, al asteptarii, al razbunarii, al lui Isis si Osiris sic el mioritic.
Fiind o opera epica, autorul isi exprima indirect sentimentele, prin intermediul actiunii si al personajelor iar intamplarile relatate sunt plasate in timp si spatiu.Relatarea intamplarilor se face obiectiv, din perspective unui narator omniscient, la persoana aIIIa. Actiunea este complexa, desfasurata pe mai multe planuri narative: unul trecut, retrospectiv, si altele prezente, in derularea lor.
Compozitional, romanul este structurat in trei parti si 16 capitole.Intamplarile relatate se constituie in momente ale subiectului literar.Prima parte cuprinde capitolele I-VI si prezinta expozitiunea si intriga. Expozitiunea prezinta o legenda populara despre nasterea neamurilor.Sunt fixate locul actiunii, intr-un sat de munte, Magura Tarcaului, timpul, toamna tarziu si o parte din personaje.Nechifor Lipan este plecat la Dorna sa cumpere oi iar sotia sa Vitoria il asteapta acasa ingrijorata.Din semen si vise prevestitoare, Vitoria afla ca I s-a intamplat ceva rau barbatului ei.Hotararea


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org