Referat - Pasa Hassan - apartenenta operei la genul epic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
537
Etichete
pasa, hassan, apartenenta, operei, genul, epic
Descarcari
322
Nota
0 / 10 - 0 voturi

„Pasa Hassan”
de George Cosbuc
-Apartenenta operei la genul epic, specia balada culta

Poezia „Pasa Hassan” se înscrie in categoria operelor poetului ardelean care evoc personalitati si evenimente istorice deosebite si a fost publicata in 1904.
Inspirata din opera lui Nicolae Balcescu, capitolul „Calugareni”, balada culta „Pasa Hassan” evoca artistic o secventa a bataliei de la Calugareni (1595), in care ostirea româna, condusa de Mihai Viteazu, a învins armata otomana, aflata sub conducerea lui Sinan Pasa.
Poetul imagineaza în aceasta poezie, scena in care Mihai Viteazu, cautând pe Sinan, îl gaseste pe Hasan-Pasa, se ia dupa el dornic de „a da piept la piept”.
Balada este o creatie epica in versuri, în care este povestita o întâmplare neobisnuita, la care participa câteva personaje care se confrunta si care prin comportament impresioneaza puternic.
Poezia „Pasa Hassan este o opera literara culta, deoarece are autor cunoscut, si este o balada istorica, pentru ca înfatiseaza o întâmplare neobisnuita din trecutul nostru istoric, la care participa personaje cu însusiri iesite din comun.
În ciuda aparentelor, între titlul baladei si continutul, este o deplina concordanta. Portretul domnitorului român nu este înfatisat direct, ci se contureaza din impresiile pe care le produc faptele sale asupra conducatorului turc, Pasa Hassan. Chiar si miscarea armatei române, conduse de Mihai Viteazu este prezentata prin ochii pasei. Procedeul de a prezenta personajul prin prisma adversarului este evident din prima strofa: „Pe Voda-l zareste calare trecând” … „Si-n urma-i se-ndeasa, cu vuiet curgând/ Ostirea româna.
Fiind o opera epica, momentele subiectului se înlantuie, si tensiunea creste pâna în penultima strofa, când Hassan ajunge la taberele turcesti.
Expozitiunea – Poezia începe cu imaginea domnitorului român, care împarte groaza si moarte printre pagâni. El trece printre dusmani „cu ful


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org