Referat - Comertul intens

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
294
Etichete
comertul, intens
Descarcari
201
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Comertul intens





Cea mai timpurie civilizatie europeana a luat nastere in bazinul oriental al Marii Mediterane, pe insula Creta. Dupa declinul civilizatiei cretane locul ei in acest spatiu a fost preluat de cultura poporului micenian "bogat in aur" si primul vorbitor de limba greaca.

Insula Creta este situata in extremitatea sudica a Marii Egee impanzita de insule, care se mtinde intre Grecia si Turcia de astazi. Este posibil ca civilizatia cretana sa fi fost rezultatul unei dezvoltari interne, dar este mult mai probabil ca ea sa fi fost stimulata de legaturile comerciale si culturale cu Asia-Mica (Turcia), si intr-o mai mica masura cu Egiptul. Creta se putea mandri inca din jurul anului 1950 i.e.n. cu palate splendide, orase mari si prospere, acestea fiind probabil rezultatul atat al productiei pe scara mare a uleiului de masline si a vinurilor, cat si al comertului intens din bazinul oriental al Marii Mediterane.

Grecii au pastrat in secolele urmatoare memoria grandorii cretane, dar istoria acestei civilizatii este invaluita in legenda. Conform celei mai cunoscute dintre ele, orasul grec Atena trimitea regelui cretan Minos in fiecare an drept tribut tineri si fecioare, acestia fiind sacrificati Minotaurului, monstrul jumatate om jumatate taur din adancul labirintului. Pana la urma eroul atenian Teseu omoara bestia si reuseste sa si scape din labirint.

Datorita legendei, adjectivul "minoic" derivat din numele Minos denumeste intreaga civilizatie cretana. Totusi se pare ca in realitate erau sacrificati mai degraba tauri decat oameni iar singurii expusi pericolului erau acrobatii, antrenati anume sa execute salturi peste tauri, prinzandu-se de coamele acestora.

Blanzii minosieni

Frescele viu colorate pictate pe peretii palatului ne sugereaza ca membri societatii minoice erau optimisti, relaxati si iubitori ai placerilor vietii. Se pare ca erau pasnici si se simteau in siguranta deoarece palatele si orasele lor erau nefortific


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org